Friday, January 17, 2014

Първанов или Станишев?Помните ли 1997г? Моите спомени са малко мъгляви, защото тогава бях на 21 години и всеки момент очаквах да ме извикат в казармата, което естествено беше проблем. Но помня, че държавата спря – от всякаква гледна точка. Градски транспорт нямаше. Магазините бяха празни и хората се редяха на опашки за хляб. На всяко кръстовище имаше блокада. Народът бе готов за война.
Едни обвиняваха премиера Жан Виденов, други викаха, че са му спретнали шапка, тъй като платил огромен дълг и не обслужвал интереси. До днес се говорят тези неща и всеки твърди различно – най-често според партийната си ориентация.
Жан Виденов подаде оставка, но по закон президентът Петър Стоянов трябваше да въpне мандата на същата партия за съставяне на ново правителство. Hямал избор – каза го той самият.

За всички бе ясно, че така нищо не се променя и хората няма да отидат по домовете си. Очакваха Първанов да върне мандата и той направи точно това. До днес го обвиняват, но правотата му е доказана от факта, че изкара цели два президентски мандата. По същото прилича на настоящия президент Росен Плевнелиев – с привърженици от крайно дясно до крайно ляво.
Ако Георги Първанов не бе върнал мандата, щеше да стане война. Хората едва издържаха на ръба. От провинцията идваха граждани. Въпрос на време беше да се пролее кръв, защото от другата страна чакаха въоръжени полицаи, които със свито сърце трябваше да изпълнят задълженията си.
А сега си представете, че тогава вместо Първанов, начело на БСП беше Сергей Станишев. Като знаете колко е безскрупулен и обграден от такива свирепи единици като Мая Манолова, дали би върнал мандата? Сами виждате: въпреки протестите, правителството продължава да мачка държавата и ни пробутват познатите лъжи на принципа “Наблюдаваш друго, ама вярвай на мен!”

Вероятно разбирате, че ако принадлежах към електората на БСП, щях да предпочета Първанов. Макар и комунист, този човек не позволи да стигнем до гражданска война. Тук виждам прилика с Бойко Борисов – при първата капка кръв подаде оставка. Докато Станишев, очевидно, предпочита да държи властта с цената на всичко. Звучи страховито, нали? Може да не е премиер в момента, но за всички е ясно кой дърпа конците и колко ни “управлява”. Орешарски.

4 comments:

 1. Ти май искаш да оправдаеш Жан Виденов, а?
  Щом беше премиер от БСП-то, няма как да е свестен.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Защо реши, че оправдавам някого. Цитирах други хора.

   Delete
 2. Hе се подлъгвайте по застреляния вид на Станишев. Tози човек е звяр. Нe виждате ли с каква лицемерна усмивка говори дори сред свои привърженици? Tой презира хората. Вярва, че е много по-високо от всеки един от нас.

  ReplyDelete