Monday, July 9, 2018

Щом живееш зад граница, не давай акъл!
В наши дни много българи живеят зад граница. Благодарение на социалните мрежи четат, коментират и дават акъл. Ако просто изказват мнение, бих ги разбрал, но когато стават агресивни, натякват и настояват да приемеш мнението им, това вече е проблем. Съгласете се, че няма как да живееш извън България и в същото време да знаеш какво е положението в страната по-добре от нас, които сме тук. Ама те слушали от приятели и роднини. Това не са лични впечатления и всеки слушател може да стане жертва на злонамерени или неволни лъжи. О, вярваш на приятелите и роднините! Те няма да те излъжат, нали? Щом си такъв наивник, твой проблем. Хората лъжат по всевъзможни поводи и трябва да си наистина паднал от Марс за да вярваш, че твоите близки не биха те излъгали. Tе също са хора, също лъжат, особено за политика.Някаква жена изписа серия от коментари за да обяснява, че от роднини слушала как държавата просперира. Повечето работодатели вече били частници, а това бил добър показател. Тук нещата са ясни. Близките лъжат жената, че тук е от розово по-розово с очевидната надежда да се върне -
хем да я видят,
хем да похарчат парите й,
спечелени по нормалните държави.

Тя пък доразвива самоизмамата,
понеже вярва, че у нас бизнесът е като на запад.
Само че там спазват законите, а тук не.


Българският частник обещава една заплата на интервюто,
после дава друга,
разчитайки че те е поставил пред свършен факт.

Скоро един такъв ми се хвалеше: предлагал 1500лв заплата. Поразпитах го  и ето: 12-часов работен ден, надница 50лв. Смятам, смятам, а сметката не излиза. При 12-часов работен ден нормално е да си 2 на 2 дни, т.е. в месеца имаш 15 работни. Умножено по 50лв прави 750лв. Откъде идват другите? Той обясни: неговите хора не почиват и тарикатът си брои 30 дни по 50лв, равно на 1500. Боже господи, не стига че краде по 15 дни почивка от всеки, а и нагло си въобразява, че им дава 1500лв заплата при реална 750. За такова нещо на запад ще го съсипят от дела. Но у нас няма съд, който да го накаже заслужено, тъй като българският бизнес умее да плаща под масата, за да продължи да нарушава правата на служителите си.

Сега разбрахте ли защо не трябва да се изказват толкова убедено хората зад граница? Hе можеш да разчиташ на слушане и четене. Трябва да си тук, да го усетиш. Иначе е лесно да даваш акъл от разстояние.


1 comment:

  1. Основно правило на икономиката е, че за да се развива дадена фирма трябва да открива нови работни места. Tова е показател за растеж или разширяване на производството. Такава е целта по цял свят, но българския частник го намира за абсурдно. Той се стреми към по-малко служители. Tака хем не развива своя бизнес, хем съсипва хората си, защото товари всеки един от тях с работата на няколко длъжности. Спестява нови заплати и осигуровки, като компенсира с жива сила, но без да увеличава заплатите заради увеличената работа на отделния човек. После държавата му виновна. Да ама държавата е на това дередже заради такива като частника.

    ReplyDelete