Monday, December 30, 2013

Контакт с извънземни




Предмет на много книги, филми и публикации е евентуалната ни среща с извънземен разум. Естествено, това някой ден със сигурност ще се случи, но днес няма да разглеждам въпросите кога и дали вече е станало. По-интересно ми е какво можем да очакваме.

Учени и писатели разсъждават по темата на какъв език ще говорим. Като за начало посочват математиката, защото тя била универсална. Според мен ще се разбираме толкова колкото се разбират примерно куче и неговият стопанин. Не, ние няма да сме “стопанинът”, ако това мислите.

Благодарение на научния бум през последните сто години, днес вярваме, че сме много напредничава цивилизация. Действително направихме голям скок и имаме право на гордост. Hо къде ли се намираме от гледна точка на престарата Вселена и нейната дълга история?




Въпросът “Ние ли ще сме по-напреднали или извънземните посетители” отпада моментално – чрез проста логика. Знаете колко време, подготовка, осъществяване и завръщане отнема отиването до Луната. А тя все пак е спътник на Земята, т.е. разстоянието е малко за космическите мащаби. За първата експедиция до най-близката планета Марс вече започна пресяването, но самата тя ще бъде след години и ще отнеме толкова време, че участниците в нея няма да се завърнат – отиват с пълното съзнание, че завинаги се сбогуват със Земята.

Забележете: става дума за полет до най-близката планета. Дори не е до края на Слънчевата система. А за границата на Млечния път, т.е. нашата галактика, изобщо не говорим.




Сега се запитайте: колко сме изостанали от цивилизация, способна да преодолее гигантските космически разстояния между различните галактики, неизмеримо по-големи от тези до Луната или Марс? Cещате ли се колко примитивни сме ние в сравнение с тях? Не знам каква аналогия да предложа – примерно човек и влечуго.

Ако са агресивни, способни ли сме да им се противопоставим? Изключено. Представяте ли си колко по-мощни оръжия ще имат от, да кажем, атомната бомба? Дали можем да разчитаме на миролюбивост от тяхна страна? Kакво става, когато напреднала цивилизация срещне диваци? Франциско Писаро бил ли е човеколюбив към туземците?

От друга страна нормално е да очакваме, че ако една цивилизация е чак толкова напреднала да преодолее огромните космически разстояния, много е вероятно да са стигнали до аналогично духовно ниво, т.е. да са отхвърлили пороците и недостатъците, които днес за нас са голям проблем.

В така описаната ситуация почти нищо не зависи от Негово Величество Човека. Остава само да се надяваме, че ще намерим общ език, и най-вече: да дойдат с добро.





2 comments:

  1. Za tiah e ot znachenie da zaseiat jivot na vsiaka planeta, taka che ne viarvam, che shte imat za tzel da ni unishtojat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Стискам палци да си прав! За момента няма как да сме сигурни.

      Аз лично съм убеден, че има много цивилизации. Hякои от тях вероятно засяват живот, но други правят обратното. Както е на земята с различните народи.

      Delete