Sunday, January 12, 2014

Расизмът няма цвят





Скоро спорих с един човек във Фейсбук по въпроса за расизма. Беше от най-крайните, искащи да бият някого. Опитах да обясня, че както той мрази циганите, така вероятно част от тях мразят него и също искат да го бият. Дали ще му е добре? В отговор получих нещо уникално: как така ще го бият, щом той е от страната на биещите?

Явно човекът не проумява, че чернокожите също могат да удрят. Знаем какво става примерно в ЮАР. Скоро гледах видео, на което гола бяла жена лежи на улицата, а минаващите негри я удряха с камъни. Един даже пусна огромна каменна плоча върху главата й.

Расизмът е голямо зло, защото освен варварската му същност, не подбира и няма принципи. Предназначението му е да настройва хората едни срещу други. И най-коварното: такива като гореспоменатият човек вярват, че винаги ще бият, но никога няма да бъдат от другата страна, т.е. да бият тях. Ако пострадат, намразват още по-силно вместо да си дадат сметка, че беззаконието, привилегиите, толерирането и постоянното отмъщение изграждат порочен кръг и всичко се повтаря до безкрай.





3 comments:

  1. Аз може да съм бяла българка, но ще призная, че сред циганите и негрите има доста, които предпочитам за компания вместо разни бръснати глави сипещи злоба, обиди и юмруци и показващи по този начин колко по-малко струват от онези, които мразят.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Но има и такива, които не предпочиташ.
      В това е проблема.
      Hавсякъде има свестни и боклуци. Hе може да се генерализира.
      И не може всеки да се смята за наследник на боговете.

      Delete
  2. В световен мащаб само белите и християните са обвинявани в расизъм и ксенофобия, в убийства от омраза. Зверствата на негри и араби и всякакви мюсюлмани никога не се наричат с тези епитети. Това гадно видео с убийството на младата бяла жена го наричам "Наследството на Мандела" - това е обратен апъртейд. Никой не повика полиция, тя до края не се появи. Забележи - пак не се използват думите расизъм, ксенофобия, убийство от омраза.

    ReplyDelete