Friday, February 7, 2014

Един подреден човешки живот може да се обърка за секунди





“Всеки сам е отговорен за съдбата си”. Чували сте тези думи.

Или

“От теб зависи какъв живот водиш”.

Има голяма истина в това. Но замисляли ли сте се до каква степен е вярно?

Аз разсъждавах по темата заради случая с Михаел Шумахер. Той често е казвал “Всеки печели толкова пари, колкото струва самият той”. Pазбира се, на него му е лесно да го каже, след като се е родил в заможно семейство, т.е. разполагал е с перспективи, които не всеки има по рождение. Както и да е, способностите му на пистата са неоспорим факт.




Подреден живот, пари, щастие, всичко. В един момент се случва инцидентът, който преобръща живота му. Докато кара ски, пада и си чупи черепа. Дълго беше в кома, на моменти се събуждаше. Лекарите са категорични: дори да се събуди трайно, никога няма да бъде същият. Може дори да не помни кой е.

Какво се оказа? Hе всичко е било в стабилните му ръце. Съдбата е имала решаващата дума.

Говорим за човек с възможности и доказани способности в популярен и доходоносен спорт. А какво да кажем за почти всички останали хора, които са много далече от неговите характеристики? До каква степен животът им зависи от самите тях? Тук няма как да извадиш таблици, статистики, химикалки и да изчисляваш. В крайна сметка Съдбата може да си каже решаващата дума. Важи и за най-големите, популярните, обичаните.

Ние сме просто фигури от една голяма игра, управлявана от други.


                                           Още публикации






No comments:

Post a Comment