Thursday, September 26, 2013

Поръчайте си само хубави спомени!




US учени успяха да редактират спомени, като изтрият само неприятните, а хубавите дa запазят. Засега са постигнали това при мишки, но смятат, че с откритието си скоро биха могли да помагат на наркозависими и жертви на насилие да се отърват от кошмарите от миналото, които ги преследват. Бивши зависими от метамфетамини например споделят, че често причина да изпитват неистова нужда от дрогата е някой спомен или асоциация, които ги тласкат обратно към порока, от който всячески се опитват да се отърват. Сега за първи път учени от изследователския институт „Скрипс" към университета във Флорида са успели да изтрият опасни спомени, свързани с употребата на наркотика, при мишки и плъхове. При това, без да засягат други - добри.

„Ние сме това, което сме, заради спомените ни. Но някои могат да направят живота ни много труден", казва Кортни Милър от изследователския екип. И обяснява: „Целта на проучването ни е да открием стратегии за избирателно елиминиране на минал опит, свързан със злоупотребата с наркотици или с травматични събития. Засега работата ни показва, че можем да го правим при животни.

От ума на мишки премахнахме дълбоко капсулирани спомени за употребата на метамфетамини, без да пострадат другите им спомени." Да се промени структурата на спомените не е лесно, зад това стои сложен процес, чиито елементи са навързани. Учените успели да го постигнат чрез намеса в биохимията на мозъка - блокирали действието на веществото миозин. При това мишките веднага и трайно изгубили спомените, свързани с приема на метамфетамин, но други техни спомени не се повлияли. Животните били дресирани да свързват „награждаващите" ефекти от метамфетамина с множество зрителни, тактилни и вкусови усещания.

След като били инжектирани с инхибитор на миозина обаче, те загубили какъвто и да е интерес към тези стимули. В същото време реакцията им към храната останала непроменена. Учените още не са съвсем сигурни защо спомените, свързани с приема на метамфетамин, са едновременно и силни, и крехки. Допускат, че това може да е свързано с ролята на допамина - невротрансмитер, който влияе на центровете на удоволствието в мозъка.

Спомените обещаха от  Bg-voice.com







No comments:

Post a Comment