Friday, September 20, 2013

Праисторическата гигантска акула





Мегалодонът е вид акула, която някога е достигала до 20 метра дължина, а зъбите й са били с размера на малко кученце. Официално този морски хищник е изчезнал преди повече от милион и половина години, но днес учените си задават въпроса дали е възможно гигантската акула все още да съществува.

Повод за това са поредица от кръвожадни атаки край бреговете на Южна Африка, които документалният филм Megalodon: The Monster Shark Lives по Discovery Channel е склонен да припише на мегалодона.

Дали наистина това е така?

По-скоро не, твърдят мнозинството от учените, но признават, че просто няма как да са сигурни. Относително наскоро стана ясно съществуването на друг голям морски звяр - гигантският дълбоководен калмар. Дотогава за него се съдеше по косвени доказателства като следи от ухапвания или останки в стомасите на китове. Привържениците на идеята за оцелелия мегалодон посочват още, че друг вид риба - Latimeria chalumnae - се считаше за изчезнала от 65 милиона години преди да се появи отново през 1938 г. край брега именно на Южна Африка. Чудовище като мегалодона със сигурност ще остави след себе си доста доказателства за своето същестувване. Въпросът, изтъкват поддръжниците на идеята е, какви са те и как да ги намерим?

    Manager.bg




Всичко започва, когато “Discovery” пуска новата си поредица наречена „Седмица на акулите“. С нея предизвиква грандиозен скандал. Смята се, че всичко, което се казва и самите актьори не са истински.
В първото предаване на тази научно-популярна поредица се твърди, че акула изчезнала преди около 2 милиона години, все още може би плува някъде из обширния световен океан.
„Дискавъри Магазин“ не се съгласява с изтъкнатите факти и публикува материал, в който се казва, че във филма „Мегалодон“ просто се споменава, че чудовището е живо, а не се изтъкват истински доказани факти.

Във филма учени обикалят популярните брегове на Южна Африка в търсене на това огромно праисторическо чудовище. Всичко, което се говори по време на това търсене от списанието, се приема като невярно и фалшиво.
От клипа може да си подберем идеалните примери. Първият пример е отхапването на опашка на кит от неизвестен обект, а вторият, когато хора уж от бреговата охрана виждат звяр, които за секунди излиза на повърхността.
Може да е истина, а може и да е лъжа? В изявление на Лари Голдбърг се споменава, че всеки човек е различен, а с това и вкуса му е различен. Затова не всеки вкус може да се задоволи. Той напълно подкрепя фактите, които са изтъкнати в предаването и застава зад всичко, което се излъчва.





10 метрова акула е живяла преди 89 млн. години

Гигантска акула Ptychodus mortoni, която на дължина е надминавала 10 метра, е живяла преди 89 милиона години.

Палеонтолози се натъкнаха на останките на морското чудовище в скалите на Канзас, съобщи Би Би Си. Открити са били части от челюстите й, зъби и люспи.

Специалистите, които направиха откритието, са същите, които откриха неотдавна най-голямата планктоноядна риба, плувала в праисторическите морета цели 100 милиона години. Преди 3 месеца пък към групата на морските чудовища се присъедини и гигантски плиозавър, открит във Великобритания. В неговите челюсти се побира цял човек.
Продължава в Sanovnik.bg


2Leva



No comments:

Post a Comment