Friday, September 20, 2013

Животните, които плашат хоратаВсеки човек изпитва силен страх от нещо, а често – от определен вид животни. Независимо от факта дали някое животно иска да ви изплаши или не, има много животни и насекоми, които карат хората да бягат далече с ужасени писъци.
Много хора се страхуват от вълци. Воят на вълк може да предизвика страх дори и у най-спокойния човек. Вълкът тича два пъти по-бързо от олимпийските шампиони и могат да повалят хищник, който е пет пъти по-тежък от тях самите.

Но до днес няма нито един документиран случай на човек, убит от див вълк. Вълците се страхуват от хората много повече, отколкото ние се страхуваме от тях.

Друго животно, което се страхува повече от хората, отколкото самите хора от него, е мишката. Но малкото мишленце, което можете да скриете в дланта си, може да накара много хора да се качат на масата от страх.

Женската мишка ражда единадесет малки на всеки три седмици и къщата ви бързо може да се напълни с малките гризачи. Когато се увеличат много, мишките са в състояние да нанесат ущърб на икономиката на страната, като атакуват зърнените запаси.

Пираните са на трето място в списъка с животни, които всяват страх. Пираните имат печална слава на риби, които могат да оглозгат ръката ви за секунди, ако я потопите в аквариум, пълен с пирани.

Истината е, че тези риби предпочитат да се хранят с мъртви животни. Но зъбите им наистина са доста остри и затова всяват ужас в повечето хора.
Мечката гризли е много бърза, висока е и тежи повече от седем мъже. Челюстите на гризлито лесно раздробяват кости и силата му е толкова голяма, че с един удар на лапата си убива човек.

Регистрирани са малко случаи на атаки на гризли, но въпреки това тази мечка е най-големият страх на туристите в САЩ.Белите акули също са с лоша репутация. В световен мащаб се регистрират не повече от сто случая годишно на нападение на акули върху хора.

Прилепите също ужасяват хората, но те прекарват по-голямата част от живота си в пещери, надолу с главата, и летят само през нощта.

Всички видове паяци карат хората да изпитват истински ужас от присъствието им близо до тях. Този страх дори има име – арахнофобия. Съществуват само пет вида паяци, чието ухапване може да убие човек.

Змиите всяват страх в много хора, и има защо. Въпреки че само десет процента от всички змии са отровни, всяка година тридесет хиляди души умират от ухапванията им. Кралската кобра може да убие слон с едно ухапване.

Този интересен материал е от още по-интересния сайт Sanovnik.bg 

No comments:

Post a Comment