Sunday, September 8, 2013

Най-големият вулкан на Земята е в Тихия океан








Учени от Университета в Хюстън успяха да докажат, че на дъното в северозападната част на Тихия океан, на около 1,6 км от Япония, се намира най-големият вулкан на планетата, чийто диаметър е около 550 км, а височината му е над 4 километра, разказва Actualno.com

Досега се смяташе, че там се намират множество малки по размери вулкани. Изследователите обаче успяха да докажат с помощта на методите за сеизмично проучване, че в действителност всички те представляват едно общо геоложко образувание.

„Този хребет бе известен от много години. Ние знаехме, че там се намира огромен планински масив. Но досега нямахме никаква представа за неговата структура. Досега нямахме оборудване, с чиято помощ могат да се проведат такива изследвания”, коментира професор Уилям Сейгър, който е един от авторите на изследването. За да получат данните за структурата на вулкана, учените се наложи да пробият сонда на 170 метра под дъното на океана.





Исполинският вулкан получи името „Масивът Таму”. Възрастта му е около 145 милиона години. Той се намира на възвишението Шатски и се отнася към типа „щитовидни” вулкани, които се образуват в резултат на многократни изригвания на лава и се отличават с гладкостта на склоновете си. Върхът на Таму се намира на дълбочина почти 2 хил. км. Досега вулканът Мауна Лоа на хавайските острови бе смятан за най-големият активен щитовиден вулкан на Земята.



                                   


Другие актуалности от Actualno.com
Вулканът Попокатепетъл се събуди
В Чили евакуират хора заради опасен вулкан
Маша и Гришо се сгодиха
Спортинг уволни Божинов





miniPRIX




No comments:

Post a Comment