Thursday, October 10, 2013

Уникално! Откриха планета, която не обикаля около звезда




Учени откриха ново явление в космоса - планета, която се рее в космоса без звезда, около която да обикаля. Самотният живот на планетата, която е с работно наименование PSO J318.5-22, развълнува силно астрономите, съобщава Си Ен Ен.Само на 80 светлинни години от Земята, планетата, която е на 12 млн. години, има почти същите характеристики като на газовите планети-гиганти, които обикалят около млади звезди.

Поради факта, че планетата се носи сама в космоса, вместо да обикаля около друго тяло, астрономите могат да я изучават много по-лесно. "Никога не бяхме виждали, че свободно носещ се в космоса обект изглежда по този начин", споделя д-р Майкъл Лиу от Института по астрономия към Хавайския университет в Маноа, който е ръководител на екипа, открил планетата.




"Има всички характеристики на младите планети, открити в орбита около звезди, но се носи съвсем сама. Често съм се чудил дали такива самотни обекти съществуват. Сега знаем, че е така", допълва той.

За млади звезди се смятат тези, които са на под 200 млн. години. Обикновено планетите като PSO J318.5-22, които обикалят около такива звезди, са много трудни за изследване заради ярката светлина. Затова планетата е още по ценно откритие. Учените я видели по време на директно наблюдение с телескоп.

Благодарности на източника

........................................................................
Подобни Публикации

No comments:

Post a Comment