Friday, December 6, 2013

B Арктика откриха нов остров


                                                              


Територията на Русия се попълни с още един остров. Той е открит в Арктика, на крайбрежието на Якутия (Източен Сибир). Неголяма площ от сушата от няколко стотици квадратни метра беше забелязана случайно от пилотите по време на прелитане на хеликоптер Ми-16 в Лаптево море. Командир на екипажа, фиксирал неизвестната суша, е Александър Матвеев:

- Казах на щурмана да постави маркировка на JPS-навигатора, което той и направи. И когато за втори път прелетяхме наблизо и целенасочено го търсихме, оказа се действително, че съществува остров.

                                                          

По оценки на географи, островът, открит край бреговете на Якутия, може би се е появил преди половин век. В условия на висока активност на геологическите процеси, заедно с разрушаването на земята и възможен и обратен процес, смятат специалисти. Неговият резултат е новият остров край бреговете на Русия.

Съдейки по старите карти, по-рано в този район имало острови. Те са отбелязани на картите на Великата експедиция на Русия (1733-1743 гг.), на картите на Пьотър Анжу (руски адмирал, изследвал северното крайбрежие на Сибир в 1820-те години) и на други карти. Сега тези острови са изчезнали.

                                                         


На новия остров искаха да дадат топлото южно наименование - Баунти. Отново откритото парче земя по очертанията си напомня този остров. Отначало решиха да разберат, кой първи е открил новия остров, разказва историкът и географът Сергей Рижий:

- Когато започнаха да изясняват, който първи е открил острова, всички казваха: „Аз!АЗ!Аз!” И решили да го нарекат остров Яя.

Благодарение на това откритие, площта на Русия се увеличила с 500 кв.м. Разбира се, Русия има много земя, но тя никога не може да бъде излишна.


Благодарности на източника






No comments:

Post a Comment