Saturday, January 11, 2014

Двете най-отровни сухоземни змии




Има различни видове класации на най-отровните змии, някои доста различни една от друга макaр да са правени от големи светила в науката, но две змии абсолютно винаги присъстват на челни места. Говоря за черната мамба и тайпана. Tе са значително по-отровни и агресивни от прословутата кралска кобра, която ги превъзпожда единствено с размерите си.

    1.Черна мамба.



Разпространена е в почти цяла Африка. Средната ѝ дължина между 2 и 5 метра. Почти всички ухапвания от нея завършват със смърт, което се случва от половин до три часа след атаката. Може да захапе човек по лицето.




Черната мамба е големият кошмар на изследователите, поради което има различни легенди, свързани с нея. Hапример че може да надбяга кон или да те убие с поглед. Bъв всеки случай едва ли има друга змия, причина за толкова много нещастни случаи.


.................
.................

     2. Тайпан.



Разпространена е само в Австралия, където ако сте забелязали, живеят най-отровните животни. Дължината й е между 2 и 4 метра. Бърза и агресивна, подобно на мамбата има навика да имитира кобра при атака, издувайки шия. 




Интересното при нея е, че малките имат почти толкова силна отрова като възрастните, което при повечето змии не е така. Докато мамбата живее далече от хората, тайпанът често влиза по градовете. Bиждал съм например в документален филм как се беше пъхнала в гаража на един австралиец. От тази гледна точка е цяло чудо, че смъртоносните атаки не са в пъти повече.





1 comment:

  1. Добре че живеем в бг-то. У нас няма такива страхотии.

    ReplyDelete